Избор на навигация

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

          Тази тема може да е както много дълга, така и доста къса. Както и навигациите – могат да са скъпи или да се изберат евтини, но достатъчно добри алтернативи. Малко по-надолу ще започна с късия вариант на темата.

          Навигацията за мотор е нещо силно необходимо, когато се кара извън града. Разбира се, ако се пътува до познато място няма смисъл, въпреки че понякога карайки до място в България, пак използвам навигация и то поради една единствена причина – това е чудесен начин да минеш по непознат път или по такъв път, по който никога друг път няма да минеш. Нали поговорката беше “Опознай България, за да я обикнеш!”? Една навигация на мотора може силно да ви подтикне към приключения.

          Разбира се, логичния въпрос е “Каква навигация да избера и да закупя?”. И от тук темата се разделя на къса и дълга.

Каква навигация да си купя? - кратък вариант

          Ако искате да закупите навигация за мотор и имате около 400-500 лева – можете да закупите втора употреба Garmin Zumo. Ако искате нова навигация и разполагате с около 1000-1100 лева, можете да закупите отново Garmin Zumo от магазина или TomTom Rider през онлайн търговец. Това са навигации, създадени специално за мотори. Те разполагат с много ярки екрани, безпроблемна работа с ръкавици, напълно водоустойчиви са, захранването им е безпроблемно и не се осъществява по USB-та и т.н. Разбира се, това е най-добрият и оптимален вариант, но също така и най-скъп.

         Готово.

Каква навигация да си купя? - дълъг вариант

          Ако не ви се отделят много средства за навигация, а търсите достатъчно добре работещ вариант, продължавайте надолу. Нужните парични авоари за този вариант са около 130-150 лева. 
          Много по-евтин вариант е закупуване на автомобилна навигация + стойка за мотор,но не мислете, че всички автомобилни навигации са подходящи, както и всички стойки са подходящи за целта. Първоначално ще опиша критериите, на които трябва да отговаря навигацията, а по-надолу ще  ви дам насоки за конкретни модели.

         Критерии при избор на навигация:

Мисля, че няма защо да обяснявам важността екрана да е достатъчно голям и ярък, но все пак да наблегна, че екраните са различни и не са еднакво ярки, което се отразява при дневно каране. Възможността за лесно обновяване на карти също е важна, въпреки че това е възможно по един или друг начин.
Най-важната функция на един ГПС за мотоциклет е възможността за работа с маршрути. Много малко навигации предлагат тази функция. Веднага ще се запитате защо пък е толкова важна и за какво е?  Основната идея на автомобилните навигации е да ви закарат от точка А до точка Б, по предварително зададен критерий като най-бърз, най-къс, най-евтин маршрут. Но ние, като мотористи, в общия случай не търсим точно това, а по-скоро искаме отново да стигнем до точка Б, но по най-красивия маршрут или по-маршрута с най-много завои, или да минем през еди-си-коя забележителност, или комбинация от набелязани точки. В тези случаи трябва ръчно да зададем на навигацията от къде искаме да минем и тя само да ни показва правилния път. Като цяло тази функция не се предлага от китайските и евтини автомобилни навигации, въпреки че далеч не всички “маркови” го предлагат също. Още по-малко навигации предлагат възможността да се създаде маршрут на компютър, а след това да се прехвърли на навигацията и тя да го зареди. Ако до момента не сте го правили – повярвайте, трудно е да се чертае 3000 километра маршрут на екран 7 инча.

Веднага давам и конкретни предложения за подходящи навигации. Например, аз избрах Garmin Nuvi 2595, защото има ярък 7-инчов екран и позволява работа с маршрути, създадени и прехвърлени от компютър. Екрана му реагира адекватно при работа с ръкавици и позволява завъртане на екрана в режим “портрет”. Това е навигация, която е препоръчителна от мотористите по света. Аз също я препоръчвам с две ръце. За цена около 120-150 лева може да се закупи подобна навигация втора употреба в отлично състояние, с доживотно обновяване на карти и софтуер. Подобни навигации са: Garmin Nuvi 3700, Garmin Nuvi 500, Garmin Nuvi 1450, Garmin Nuvi 1455, Garmin Nuvi 2597, Garmin Nuvi 2598. Всички те могат да се намерят по сайтовете за предлагане на техника втора употреба.

Защо Garmin? Това е марка навигации, които са широко разпространени, включително и в България работят безпроблемно, бързо намират спътници и не ги губят, имат регулярно актуализиране на карти и софтуер. Обновяването става през техен софтуер, наречен Garmin Express, a чрез програма, наречена BaseCamp, се чертаят и организират маршрути. Това последното е безценно!

          Разбира се, тези навигации не са водоустойчиви и трябва да се предпазват по някакъв начин. Напълно задоволителна работа вършат калъфите за навигации, които се монтират на кормилото. Водят се водоустойчиви и въпреки че първоначално бях леко резервиран, не създават проблем дори при проливен дъжд. На снимката отляво е калъфа и стойката, които аз използвам. Още по-защитена е навигацията, ако се монтира непосредствено зад слюдата – това е и най-удобното място, защото е винаги пред вас и не е нужно да си отклонявате погледа.

Водоустойчив калъф за навигация за кормило.

Искаш да прочетеш повече ?

TRE модул

за Suzuki DL1000 Знаеш какво е TRE модул и искаш директно да закупиш такъв? Разбира се, няма да ти губя времето! Какво е TRE модул,

Прочети повече »

Масло и маслен филтър

Смяна и обслужване на “Смяната на масло и маслен филтър не е нещо трудно, отнемащо време или изискващо някакви специални инструменти. Единствено изключение може би

Прочети повече »

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

А ти разбра ли за новите ръчно направени мото аксесоари?

Единична стойка за каска

Без Дървена основа

Единична стойка за каска

С Дървена основа

Двойна стойка за каски

С Дървена основа

Мото Термометър

Мото Часовник

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.