Допълнителни LED светлини

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

         Причините за монтиране на допълнителни светлини за всеки са различни – дали защото мотора изглежда по-добре, дали защото има нужда от повече светлина или просто, за да ни виждат повече. По-долу ще опиша моето мнение по въпроса.

         Видовете допълнителни светлини се делят според светлинният сноп, който отделят. Тук ще говоря единствено за диодните светлини, защото са най-често приложими в този тип светлинни източници. Избора на фарове е спрямо трите типа светлинни снопове:

Какви са разликите между тях ?

Светлинно петно от допълнителни LED светлини, с концентрирано светлинно петно.

         Светлините, светещи в сноп, светят на голяма дистанция, в силно фокусирано петно. За сметка на това не осветяват на малка дистанция. Това означава, че осветява и покрива дългите светлини на мотора, но непосредствено пред него не осветяват. Отдясно виждате фара, с който е направена тази снимка.

LED фар със съсредоточен светлинен поток.
LED фар с разпръсната светлина.

         Светлините, светещи разконцентрирано, осветяват непосредствено пред и около мотора. Не светят във фокусирана точка или лъч, а разпръскват равномерно светлината. За сметка на това не осветяват на голяма дистанция. В случая, монтирани на мотор покриват късите светлини и допълнително осветяват по-голям периметър около тях. Намирам ги за силно подходящи при бавно каране по остри завои или при каране в лош път, защото добре се осветява всичко. Тяхната сила е, че осветяват добре завоите.

Светлинно петно от допълнителни LED светлини, с неконцентрирано светлинно петно.
Светлинно петно от дневни светлини.

         Светлините,светещи като дневни, не осветяват пътя пред мотора. Те са силно привличащи внимание на отсрещните и тяхната роля е единствено да бъдем забелязани по-отдалече или да привлечем внимание върху себе си. Подобен тип светлини се използват за създаване на „Светлинен триъгълник“ – термин използван сред мото обществеността. Този триъгълник се образува от главният фар на мотора и монтирани по-ниско около двигателя, обикновено върху ролбарите му – допълни  светлини.  Така моторът става по-забележим и статистики показват, че използването на „Светлинен триъгълник“ намалява птп-тата с мотори с около 30%.

          Използването на допълнителни светлини в много европейски държави е разрешено и дори силно препоръчително като дори е навлязло в законодателството под това наименование “Светлинен триъгълник”.

Нужни ли са ни допълнителни светлини на V-strom-а ?

          Генерално моторът е напълно функционален и без допълнителни светлини. Ако крушките на фаровете ви работят на 100% от капацитета си, а именно не работят на по-нисък волтаж от този на акумулатора (в моя случай, след монтиран модул за фарове), няма да усетите липса на светлина. Все пак В-стромите разполагат с две крушки H4, монтирани в големи, добресветещи рефлектори. С  фаровете на този мотор, няма да усетите липса на светлина.

          От друга страна, аз избрах да монтирам допълнителни светлини. Във всеки фар са комбинирани два вида светлини – дневна светлина и разпръснат сноп светлина. При нормални условия на каране  дневните карания, в които не се нуждая от допълнителна светлина, карам винаги с включени дневни светлини. Така определено мотора се забелязва повече и от по-далече – препоръчвам го.
          В другите случаи, при каране по тъмно, обикновено основните фарове са ми напълно достатъчни. Няма да излъжа, ако кажа, че фаровете на мотора ми светят доста по-силно от тези на колата ми. Все пак избрах да имам допълнителни фарове с разпръсната неконцентрирана светлина. Макар и рядко да ги използвам, те са много подходящи при каране по разбит път, по черен път или по тесен път със завои, защото осветяват по-широко петно от фаровете на мотора. Комбинацията от тези допълнителни фарове и основните фарове в режим „дълги“ е много добра и пред вас става “бял ден”.

          В магазина на сайта, ще намериш силно светещи диодни фарове за допълнителен монтаж, с функция “дневни светлини”!

Искаш да прочетеш повече ?

Обслужване на ScottOiler

Обслужване на Как поддържам веригата си при наличие на ScottOiler система ? “При наличие на подобна автоматична система за смазване не е нужна регулярна поддръжка.

Прочети повече »

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

А ти разбра ли за новите ръчно направени мото аксесоари?

Единична стойка за каска

Без Дървена основа

Единична стойка за каска

С Дървена основа

Двойна стойка за каски

С Дървена основа

Мото Термометър

Мото Часовник

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.