Как се монтира външен горивен филтър

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

“Дали като превантивна мярка или защото диагностиката е показала лоши резултати, оригиналният горивен филтър следва да бъде сменен или да бъде байпасиран и монтиран външен такъв. Това е консуматив, за който Suzuki не са определили точен пробег или време за подмяна. Според сервизната книжка се сменя при лоши показатели от диагностика.

          Силно препоръчително е, ако сега закупувате или притежавате такъв мотоциклет, да се погрижите за този консуматив. От прочетеното в чуждестранните форуми, забелязвам че симптоми и индикации за задръстен филтър се проявяват от около 55-60 хиляди километра.

Какво представлява оригиналния горивен филтър ?

          По-долу е “кошницата”, която държи заедно горивния филтър, помпа, обратен клапан и нивомерна система. Намира се в резервоара.

         Черната пластмаса е горивния филтър. За съжаление е капсулован и не се подменя филтърен елемент вътре. Продава се единствено от Suzuki, без да има заместител, а цената е около 250 долара.

Подготовка преди модификацията

          Разбира се, собствениците на V-strom са намерили доста успешен алтернативен и евтин вариант. Накратко, алтернативния вариант включва байпасиране на оригиналния филтър посредством отвор в него и монтиране на нов външен филтър на горивопровода към инжекционните тела. Общата цена на тази модификация е около 30-40 лева, според цената на филтра. След преправянето, подмяната на филтъра ще е възможна единствено чрез повдигане на резервоара.

          Нужните инструменти за интервенцията са:

          Нужните части и материали са:

         Заместители на избрания от мен филтър са: Filtron PP903, Mahle KL171, Mann-Filter WK66. Ако желаете да изберете друг филтър, обърнете внимание на следните неща:

Как се осъществява модификацията?

          Преди интервенцията, съветвам резервоара да е останал на резерва и да е зареждан, защото ще трябва източване. Започва се със сваляне на резероара, а как става това можете да прочетете тук. Ако резервоара е на резерва – можете просто да го изправите на предната му част и да го подпрете, без да се налага източване. Ако е пълен го източете или чрез подаване на напрежение на помпата, или след обръщане през гърловината за зареждане.
          Изваждането на кошницата става след развиване на всички болтове, чрез кръстата отвертка. При изваждане внимавайте, за да не изкривите поплавъка на нивомерната система.

          Същинската част започва с разглобяване на кошницата. Развиват се гайките и болтчетата, държащи кабелите. Права отвертка се подпъхва между черния пластмасов елемент и алуминиевата основа и се разделят едно от друго. Не се прилага голямо усилие, за да не се пукне или счупи.

          След пълното отделяне се вижда цедката на помпата, която в общия случай трябва да бъде свалена и почистена. Това става чрез избутване назад на жълтия елемент на самата цедка и чрез сваляне на бялата държаща пластмаса от помпата, посредством права отвертка. Тя се почиства с бензин и четка за зъби, като се внимава да не се вкарат боклуци в самата нея.
         Ако цедката е амортизирана или желаете нова – можете да откриете в електронния магазин, в горния десен ъгъл или като цъкнете тук.

Байпас на горивен филтър на Suzuki V-strom

         Следваща стъпка – самия байпас на филтъра. Когато се погледне филтъра от страната на цедката се вижда мястото, където трябва да се разпробие. Това е мястото, където влиза щуцера на алуминиевата основа. Разпробиването можете да направите със свредло в диапазона 4-5мм. Аз имах под ръка 5мм, та използвах него. Препоръчвам първоначално да се използва по-малко свердло от рода на 1-2мм за водещо. Пробива се на малко разстояние от стената, под ъгъл  срещуположен на оригиналния отвор. След първия отвор се разпробива с по-голямото свредло. Имайте предвид, че след обръщане на филтъра, от него ще потече остатъчен бензин с много боклуци.
         След разпробиването, почистете максимално от стружки и полепнали боклуци. Аз използвам бензин, парцали и клечки за уши.

         Преди обратното сглобяване се измива и забърсва алуминиевия елемент от утайките, където влиза помпата. Цедката се монтира обратно на горивната помпа в следната последователност – филтър, гумен елемент, белия пластмасов държач и жълтия пластмасов ограничител на самия филтър. На алуминиевата основа, върху щуцера, има гумен О-ринг. Намажете го с бензин преди монтажа на помпата. Така ще се предпази от скъсване и нараняване. Помпата се връща обратно и се притиска към основата докато легне до край. Кабелите, гайките и болтчетата с държачите се връщат по местата си.

Кошница на горивна помпа на мотор Suzuki.

         Кошницата се връща на мястото си в резервоара и се завиват на кръст всички болтчета.

         Горивопровода, който свързва резервоара с инжекционните тела, също следва да бъде свален. При DL650 това става без сваляне на въздушната филтърна кутия. За съжаление при DL1000 тя трябва да бъде свалена. Свалянето ѝ включва развиване на скобите на гумените маншнони към телата, развиване на скобата и сваляне на маркуча за картерните газове, разкачане на датчика за въздух и повдигане на горе на самата кутия. След това горивопровода може да бъде разкачен и свален от инжекционните тела.

Бърза връзка от горивопровода на Suzuki V-strom, преди да бъде разделен от него.

         Тук тънкият момент е да се свалят щуцерите от горивопровода, без да се наранят. Това се случва чрез макетно ножче или подобно и изрязване на пластмасовата тръба, докато се освободи щуцера от нея. На снимката отляво е отбелязано мястото, където трябва да се изразва, а на дясната снимка е крайният резултат, който се търси.

Бърза връзка от горивопровода на Suzuki V-strom.

         Следва монтиране обратно на щуцерите, маркуча и горивния филтър. Това препоръчвам да се случва директно на мотора, за да се определи максимално точно дължината на нужния маркуч спрямо филтъра и свободното разстояние. Няма да давам точни дължини за маркуча, защото може да има различия спрямо мотора дали е 1000 или 650 кубика и спрямо филтъра. На единия щуцер се нахлузва маркуча и се пристяга чрез скоба. Монтира се на рейката на инжекционните тела. Мястото за филтъра не е много и следва да е между рамата и инжекционните тела. Маркуча се срязва с нужната дължина и се монтира филтъра, стягайки се отново със скоба. Филтрите имат посока на действие, която е означена със стрелка, та я спазвайте. Противоположната страна на филтъра се свързва с маркуч и скоба.

Позиция на външен горивен филтър на Suzuki V-strom.

         Между филтъра и рамата поставих парче гума и го застопорих за нея чрез свински опашки. Стегнете ги добре, за да се предотвратят нежелани вибрации, търкания или размествания.

         За да определя нужната ми дължина, аз върнах резервоара обратно и го оставих във вдигнато положение. Дължината се определя чрез поставяне на щуцера на резервоара. Не режете маркуча точно до щуцера, а оставете още два сантиметра. Те ще са ви нужни, за да успявате да разкачате шуцера от резервоара. Срязва се маркуча, монтира се на щуцера и се стяга със скоба. Преди да сте приключили с модификацията, проверете дали можете да монтирате и размонтиране щуцера от резервоара. Ако не успявате, пробвайте с ново парче по-дълъг маркуч.

         Още от първото качване ще усетите разликата в работата и мощността на двигателя. 

Монтаж на външен горивен филтър на Suzuki V-strom.

Искаш да прочетеш повече ?

Масло и маслен филтър

Смяна и обслужване на “Смяната на масло и маслен филтър не е нещо трудно, отнемащо време или изискващо някакви специални инструменти. Единствено изключение може би

Прочети повече »

Списък с консумативи

Списък с “В тази страница собствениците на Suzuki V-strom бързо и лесно ще намерят нужните консумативи за обслужване, препоръчваните видове и техните количества за поддръжка

Прочети повече »

Индикиращи модули

           Това са устройствата, които дават полезна информация. Най-често срещаните и използвани са волтметър и датчик за скорости. При турсистическите мотори

Прочети повече »

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

А ти разбра ли за новите ръчно направени мото аксесоари?

Единична стойка за каска

Без Дървена основа

Единична стойка за каска

С Дървена основа

Двойна стойка за каски

С Дървена основа

Мото Термометър

Мото Часовник

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.