Защо и как се сменя кормилото

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

          Смяната на кормилото е популярна модификация сред собствениците на V-strom. Конфигурацията изцяло зависи от човека,  каращ мотора и по-точно неговото усещане за управление, височина, широчина на раменете, дължина на ръцете. Смяната на кормило често се комбинира с монтаж на повдигачи. Така се постига по-високо кормило и по-изправени ръце. Ако кормилото е неудобно или неправилно конфигурирано – при дълго каране може да се появят болки или умора в китки, рамене, ръце, дори кръст.

Защо се сменя кормилото и какво се постига?

          Накратко, oсновните причини за смяна на кормилото на този тип мотоциклети, е избора на по-удобно или по-високо кормило.

          Колкото е по-право кормилото, независимо на какъв мотор се монтира, е по-удобно, по-малко натоварва и мотора става осезаемо по-управляем. Правото кормило става още по-необходимо  , ако човека, каращ мотора, е висок и/или с широки рамене. Ползите при каране с по-право кормило са следните:

          По-високото кормило или монтажа на повдигачи отново е в плюс на по-високите хора. Така ръцете стоят по-изправени, съответно по-малко се натоварват при дълго каране. Отново плюс за високите хора е, че карането в изправено положение става много по-удобно и не е нужно силно да се привежда тялото през кръста напред.

         Относно материала и разпънката на кормилата. Оригиналното кормило е метално, високо, което от своя страна означава, че е меко и еластично. Плюса му е, че малко или много обира вибрации, но намаля усещането за пътя и поведението на предната гума. Афтърмаркет кормилата са основно дебелостенни алуминиеви с разпънка. Така те стават по-леки, по-твърди и предават поведението на предната гума по-директно. Разпънката не позволява на кормилото да се скърши при силно натоварване, което едва ли е фактор при Suzuki DL650 или DL1000, просто защото са туристически мотори и не се хвърлят и бият в гората.

Размери на кормила и препоръки

          На първо място ще опиша спецификациите на фабричното кормило на Suzuki DL1000, а след това и препоръчани модели и размери. Като цяло кормилата се характеризират по няколко параметъра, а именно широчина, височина, извивка към тялото. За по-голяма яснота обърнете внимание на илюстрацията, а след това под нея ще намерите сравнителна таблица между оригиналните и няколко препоръчителни модела кормила.
          Забележка: Кормилото следва да се избере персонално и не е казано, че изброените кормила по-долу ще са подходящи за теб!

Диаграма на кормило с размери.
 Широчина (Width)Височина (Height)Покачване от основата до дръжките (Rise)Извивка към тялото (Sweep)
Фабрично кормило на DL1000762мм101мм165мм
Фабрично кормило на DL650762мм95мм159мм
Protaper SE Atv Mid813мм150мм93мм76мм
Protaper SE Atv High813мм160мм104мм100мм
Renthal ATV Race Bar812мм149мм96мм76мм
Renthal Enduro High835мм135мм95мм78мм

         Таблицата е изградена на база мнения на собственици на V-strom. Изброените модели кормила по-горе са със сходни параметри и са сред най-често монтираните. Обърнете внимание и че кормилата на V-strom 1000 и V-strom 650 не са еднакви.

          Кормилото Protaper SE Atv Mid е модел, силно препоръчван и много често монтиран на V-strom. Както виждате това е и най-правото кормило от изброените. Неговата алтернатива е Renthal ATV Race Bar, което е със много сходни характеристики. За съжаление и двата модела кормила не се предлагат в България.

         Лично аз избрах Renthal Enduro High – сивата версия. Това кормило се намира по-лесно, а при късмет дори можете да го откриете и в България.

          Когато избирате ново кормило вземете под внимание следното. Максималната височина на кормилото, която може да се постигне без да има нужда от преправяне и смяна на жила, маркучи или кабели, е 160мм. Съответно спрямо височината на кормилото могат да се монтират и различни по височина повдигачи. В интернет пространството се намират повдигачи за кормило от 10мм нагоре, така че е възможно силно персонализиране. При по-високо кормило има нужда от подмяна на хидравличен маркуч и жила с по-дълги.

Renthal Enduro High VS Stock Suzuki DL1000 handlebar

         Ето тук ще видиш разликата между двете кормила. Мисля, че снимките са достатъчно обективни и показателни. Дебелината е една и съща и е стандартната 22мм. Renthal кормилото е алуминиево с разпънка, докато оригиналното е метално.

         На първата снимка виждаш кормилата отгоре. Тук ясно личи как оригиналното кормило е доста по-свито и затворено, в сравнение с Renthal-а. Това е разликата в Pullback/Sweep показателя на кормилата. Също прави впечатление разликата в широчините на двете кормила.
Тук е очевидна разликата във височината на двете кормила.

Как се сваля старото и монтира новото кормило?

          Ето как пристигна при мен това кормило. Радоста беше като на Коледа – очаквах го с голямо нетърпение 😀 като малко дете.

          Ще ти опиша в точки – стъпките по свалянето на старото кормило. Последователността е горе-долу тази и няма как да се пропусне стъпка. Приготви си гедорето, за по-лесно.

          Монтажа на новото кормило е в обратен ред на горния, НО с някои моменти изискващи повече внимание. Не е сложно, просто отнема повече време.

          И ето го крайния резултат. Определено си заслужава инвестицията и отделеното време.

А ето го и моя блог-клип по темата!

Искаш да прочетеш повече ?

TRE модул

за Suzuki DL1000 Знаеш какво е TRE модул и искаш директно да закупиш такъв? Разбира се, няма да ти губя времето! Какво е TRE модул,

Прочети повече »

Аптечка

Мото           Надявам се не мислите, че това е просто багаж, който при липса на място, можем да пренебрегнем. Лично аз

Прочети повече »

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

А ти разбра ли за новите ръчно направени мото аксесоари?

Единична стойка за каска

Без Дървена основа

Единична стойка за каска

С Дървена основа

Двойна стойка за каски

С Дървена основа

Мото Термометър

Мото Часовник

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.