Съдържание на страницата

Сподели с приятел:

          Смяната на кормилото е популярна модификация сред собствениците на V-strom. Конфигурацията изцяло зависи от човека,  каращ мотора и по-точно неговото усещане за управление, височина, широчина на раменете, дължина на ръцете. Смяната на кормило често се комбинира с монтаж на повдигачи. Така се постига по-високо кормило и по-изправени ръце. Ако кормилото е неудобно или неправилно конфигурирано – при дълго каране може да се появят болки или умора в китки, рамене, ръце, дори кръст.

Защо се сменя кормилото и какво се постига?

Накратко, сновните причини за смяна на кормилото са две и те са:

монтаж на по-право кормило;
монтаж на по-високо кормило или кормило с повдигачи;

Колкото е по-право кормилото, независимо на какъв мотор се монтира, е по-удобно, по-малко натоварва и мотора става осезаемо по-управляем. Правото кормило става още по-необходимо  , ако човека, каращ мотора, е с широки рамене. Ползите при каране с по-право кормило са следните:

  • китките не се свиват, съответно не се натоварват;
  • тялото и ръцете не се свиват в раменете, съответно и там намаля умората;
  • обикновено по-правите кормила са по-широки, което е допълнителен плюс към управлението;
  • по-правите кормила правят мотора по-маневрен и управляем;

          По-високото кормило или монтажа на повдигачи отново е в плюс на по-високите хора. Така ръцете стоят по-изправени, съответно по-малко се натоварват при дълго каране. Отново плюс за високите хора е, че карането в изправено положение става много по-удобно и не е нужно силно да се привежда тялото през кръста напред.

Размери на кормила и препоръки

          На първо място ще опиша спецификациите на фабричното кормило на Suzuki DL1000, а след това и препоръчани модели и размери. Като цяло кормилата се характеризират по няколко параметъра, а именно широчина, височина, извивка към тялото. За по-голяма яснота обърнете внимание на илюстрацията, а след това под нея ще намерите сравнителна таблица между оригиналните и няколко препоръчителни модела кормила.

Диаграма на кормило с размери.
 Широчина (Width)Височина (Height)Покачване от основата до дръжките (Rise)Извивка към тялото (Sweep)
Фабрично кормило на DL1000762мм101мм165мм
Фабрично кормило на DL650762мм95мм159мм
Protaper SE Atv Mid813мм150мм93мм76мм
Protaper SE Atv High813мм160мм104мм100мм
Renthal ATV Race Bar812мм149мм96мм76мм
Renthal Ednuro High835мм135мм95мм78мм

         Таблицата е изградена на база мнения на собственици на V-strom. Изброените модели кормила по-горе са със сходни параметри и са сред най-често монтираните. Обърнете внимание и че кормилата на V-strom 1000 и V-strom 650 не са еднакви.

          Кормилото Protaper SE Atv Mid е модел, силно препоръчван и много често монтиран на V-strom. Както виждате това е и най-правото кормило от изброените. Неговата алтернатива е Renthal ATV Race Bar, което е със много сходни характеристики. За съжаление и двата модела кормила не се предлагат в България

          Когато избирате ново кормило вземете под внимание следното. Максималната височина на кормилото, която може да се постигне без да има нужда от преправяне и смяна на жила, маркучи или кабели, е 160мм. Съответно спрямо височината на кормилото могат да се монтират и различни по височина повдигачи. В интернет пространството се намират повдигачи за кормило от 10мм нагоре, така че е възможно силно персонализиране. При по-високо кормило има нужда от подмяна на хидравличен маркуч и жила с по-дълги.

Искаш да прочетеш повече ?

Модул за фарове

Модул за Какъв е проблема с фаровете ?           Следствие на години работа в различни метеорологични условия,  ефективността на електрическата система

Прочети повече »

Охлаждаща течност

Източване, смяна и обслужване на “Охлаждащата течност или антифриза, подобно на спирачната течност, следва да се сменя на всеки две години. При тези течности не

Прочети повече »

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

error: Съдържанието е защитено!

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.