Боядисване на пластмасов елемент

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

Поради една или друга причина различните пластмасови елементи ни се иска да ги възстановим, освежим или просто да ги пребоядисаме. Това се налага поради наранявания, остаряване и избеляване, деруги от удари.

         В моя случай – това беше капака на централния куфар. Той беше доста надран, захабен и избелял.

С две думи: Грозна работа.

         Поради някаква причина той беше доста зле в сравнение с долната част на куфара – вероятно различен материал, боя или просто е по-изложен на слънце. Долната част или дъното на куфара изглежда доста добре и не е така захабена.

         Поради тази причина работих само върху капака.

Забележка: Стъпките са приложими за всички пластмасови елементи от мотора. Единствената разлика е в избора на шкурки и боя.

Нужни материали и инструменти:

Стъпка 1: Разглобяване

         Не успях да размонтирам капака и да го отделя от дъното, заради това го правих директно “на място”. Причината беше, че осичките които го държат, стояха като залепени и не беше възможно да ги извадя.

         Започнах със свалянето на декоративните елементи от капака. Те се държат на него с винтове или болтове и се развиват от вътрешната страна на капака. За по-лесна работа разкачих и държащите го въженца.

Стъпка 2: Шкурене

         Следващата стъпка беше да го изшкуря със шкурка P400. Някой може да прецени, че е груба за неговия елемент, за моя си беше идеална, защото имаше и деруги. Доста добре го заглади. Шкури се целия капак, без да се пропуска, включително и ръба и вътрешната част на ръба. В моя случай аз не натисках силно при шкурене.

Забележка: Доста мръсна и прашна работа е!

         Следващата стъпка беше фино заглаждане с водна шкурка P1000. Отново се обработва целия капак. Крайния ефект е добре загладен капак.

Стъпка 3: Измиване

         Следва обилно измиване с топла вода + веро или сапун. Аз използвах и четка. Това се прави за да се свали прахоляка и мръсотията от капака. Ако се налага може да се използва обезмаслител.

         Капака се оставя да се отцеди и да изсъхне добре.

Стъпка 4: Подготовка за боядисване

         Следващата стъпка е да се покрият частите, които няма да се боядисват. В моя случай обиколих и облепих дъното на куфара с вестник и хартиено тиксо. За съжаление за тези стъпки нямам снимков материал от бързане. 

         Реално вестника започваше от вътрешната страна на куфара и излизаше навън, а с тиксо бях усукал куфара, за да държи вестниците прилепнали към него. така при затваряне на капака – той ляга върху вестника.

Стъпка 5: Нанасяне на грунд

         От тук започва съществената част – боядисването.

         Първата и най-важна част от него е боядисване с пластификатор/праймер/грунд за пластмаса. Той допринася за по-доброто “залепване” на боята към пластмасата и по-търсеният ефект – при огъване на елемента, боята не се пука и лющи. Получава се пластичност на боята. Използва се при боядисване на автомобилни брони и елементи.

         Нанасят се 2-3 тънки слоя, след като се изчаква пълното изсъхване на предишния слой.

Стъпка 6: Боядисване

         Следва боята. Нанасят се отново 2-3 тънки слоя като се внимава да не се задържа на едно място, за да се избегне стичане на боята. Аз избрах черна мат боя подходяща за пластмасови детайли на Cosmos.

Стъпка 7: Лакиране

         Финалната стъпка е лак. Аз използвах безцветен мат лак. Отново се нанасят 2-3 тънки слоя.

         Хубавото е, че този тип спрей бои изсъхват доста бързо, което улеснява доста процеса.

Стъпка 8: Сглобяване

         След като е тотално изсъхнал капака – аз го изчаках 1 денонощие, всички декоративни елементи се сглобяват в обратен ред.

Кратки бележки

Искаш да прочетеш повече ?

ScottOiler

Какво представлява ? Какво представлява ScottOiler? Думата “ScottOiler” e станала нарицателно за автоматична смазваща система за верига. Разбира се, това е само една марка, а

Прочети повече »

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

А ти разбра ли за новите ръчно направени мото аксесоари?

Единична стойка за каска

Без Дървена основа

Единична стойка за каска

С Дървена основа

Двойна стойка за каски

С Дървена основа

Мото Термометър

Мото Часовник

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.