TRE Модул за Suzuki DL1000

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

Какво е TRE модул, как действа и нужен ли е ?

Поради една или друга причина Suzuki V-strom DL1000 е фабрично ограничен във всички предавки, с изключение на 4-та скорост. Причините могат да са различни, но основните са:

        Разликата в конските сили между различните скорости е около 10-20 конски сили, т.е 4-тата скорост като междинна не е ограничена и двигателя разполага с пълния си капацитет и тук се появява TRE модула.

       Ролята на TRE модула е да заблуди компютъра на мотора, че винаги е включена 4-та скорост. Така двигателя и инжекционната система работят в неограничен режим, в който са готови да отдадат цялата си мощност след подаване на газ. Разбира се, неутралната скорост работи по старому. 

         Много хора ще се замислят какъв е смисъла и каква е ползата от такова устройство, при положение че този мотор не е създаден за състезания. V-strom определено не е спортен мотор, но 1000 кубиковия двигател е доста мощен, а съответно и силно ограничен. Основната идея на TRE модула не е постигане на по-висока максимална скорост, а точно обратното – получаване на пълната мощност на двигателя в ниските обороти. Както е известно, много собственици на мотора се оплакват от бедна работа на инжекционната система, голямо замисляне и вибраци между 2000 и 3000 оборота. TRE модула е част от решението на изброените горе проблеми.

Какво реално се постига, след монтиране на TRE модул ?

         В следващите редове ще обобщя какви са реалните резултати върху мотора след монтажа на TRE модул:

         Този модул има един единствен недостатък и той е, че след поставянето му, индикацията за 6-та скорост спира да работи.

         Личното ми мнение е, че всеки V-strom 1000 се нуждае от такъв модул. Въпреки че не е power commander, с който да се настроят горивните карти ръчно, TRE модула се справя много добре с тази задача. Преди поставянето му съм нямал проблеми с мотора, не ми е глъхнал, но се усещаше замислянето на двигателя в оборотите 2 000 – 3 500. След поставянето му замислянето изчезна, мотора стана осезаемо по-динамичен, а удоволствието от взимането на обратни завои с този мотор е огромно.

Уловките и страничните ефекти

          След толкова положителни черти на TRE модула ще си кажете, че всичко си има цена и тя най-вероятно се изразява във висок разход или в скъсяване живота на двигателя. Всъщност разхода на мотора не се променя и той остава същият, какъвто е бил преди, а именно – колкото повече газ давате, толкова повече харчи той и обратното. Живота на двигателя също не се променя и TRE модула по никакъв начин не влияе отрицателно. Причината за това е, че модула не променя фабричните настройки на двигателя или инжекционната система, съответно не ги принуждава да работят извън типичните за тях режими и условия.
          Единственият страничен ефект е болезнено широката усмивка след първият завой! Предупредени сте!

На кои модели може да се монтира ?

         TRE модула е подходящ за монтаж на всички Suzuki V-strom 1000 кубика, с производство от 2002 до 2012. DL650 не е ограничен, съответно този модул не е приложим. Според форумите – 1000 кубиковите V-strom-и, произведени за американския пазар, не са ограничени, т.е модула отново не е приложим.

Скъп ли е и къде може да се намери този модул?

TRE модул за DL1000 2002-2012.

          Когато за първи път научих за TRE модула и ефекта от използването му, реших че и аз го искам на своя мотор (все пак кой не иска още малко мощност ?!). Отне ми известно време докато събера материалите за създаването му, но след това веднага се убедих в ползите му. Карах известно време с него и накрая реших да го предлагам на колегите си в България. В магазина на сайта ми, можете да закупите TRE устройство, произвеждано и тествано лично от мен.

          И не, тук няма да се опитвам да те убеждавам във великия постулат “кеф цена няма”,  всички знаем че има, а TRE модула просто не е никак скъп!

Искаш да прочетеш повече ?

Индикиращи модули

           Това са устройствата, които дават полезна информация. Най-често срещаните и използвани са волтметър и датчик за скорости. При турсистическите мотори

Прочети повече »

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

А ти разбра ли за новите ръчно направени мото аксесоари?

Единична стойка за каска

Без Дървена основа

Единична стойка за каска

С Дървена основа

Двойна стойка за каски

С Дървена основа

Мото Термометър

Мото Часовник

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.