Search

Сваляне на резервоар и смяна на въздушен филтър

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

“По предписания на производителя сменянето на филтъра следва да се прави през 18 000км, а през 6 000км да се инспектира,а ако е нужно и да се почиства. Смяната на филтъра я правя веднъж годишно при подготовката на мотора преди сезона или през приблизително 12 000 км. В рамките на тези километри не го проверявам.

Стар въздушен филтър на 13 000км.
Сравнение на стар и нов въздушен филтър.

Съветвам ви да не чакате осемнайсетте хиляди километра, защото моя определено си е за смяна, след тези дванайсет  хиляди километра. А ето и какво му е състоянието.

           Предвид сложността и спецификата на местоположението на въздушният филтър, смяната му може да се комбинира със смяната на свещи, с инспектиране на дроселните тела на инжекцията, с инспектиране на горивната помпа и филтър или маркучи. Причината за това е, че въздушния филтър се намира под резервоара и за всички изброени по-горе операции е нужно сваляне на резервоар.

Инструменти, които ще са нужни:

Как се сваля резервоара ?

          Тази операция на мен лично ми е много досадна, не защото е нещо сложно, а защото е много пипкава, включва развиване на много болтове и щипки, и сваляне на много пластмаси, а ако карате V-strom 1000 и имате роубари около двигателя – и тях.

          АКО ще обслужвате само въздушния филтър, то имате два варианта относно свалянето на резервоара – първия и по-лесен е да не се свалят пластмасите около резервоара, а само самият резервоар. В този вариант ще имате достъп единствено до самия резервоар и до въздушния филтър.По-бързо става, но се разтягат пластмаси, дерат се ръце. Развиват се само болтовете на пластмасите, които ги държат към резервоара, развиват се болтовете на резервоара (този, който е отзад под седалката, и болта отпред, който е перпендикулярен на мотора), разкачат се маркучи и кабели и като се хваща резервоара с две ръце – в предната и в задната му част се издърпва назад в посока опашката.
          Втория вариант е сваляне на всички пластмаси около резервоара и чак тогава да се свали и той. В случая това е по-подходящия, защото смяната на въздушния филтър е съпроводена и със смяна на свещи, антифриз и евентуално горивен филтър.

          При DL1000 се започва със свалянето на роубарите около двигателя, а собствениците на V-strom 650 пропускат тази стъпка. Първо се свалят седалката и черната пластмаса по средата над резервоара , която свързва страничните пластмаси на резервоара. Тя се държи на две пластмасови щипки, които се отхлабват чрез натискане. 
          Следващото нещо е сваляне на черните пластмаси под седалката и резервоара, които се държат на един болт с вътрешен шестограм 4 мм. След развиването му, пластмасата се издърпва леко настрани и така се разкача. 
          След като черната пластмаса е свалена, се разкриват държащите болтове на роубарите. Те са 4 броя и се развиват посредством 8мм шестограм. Левият и десният предпазител се държат един за друг с болт, с размер на главата вътрешен шестограм 8мм. След като болтовете са развити и  премахнати, роубарите могат да бъдат свалени. 
          ВНИМАНИЕ: Сваляйте роубарите един по един  и след като свалите първия, върнете болтовете на мястото им, без да ги завивате докрай, защото все пак те държат и двигателя на мястото му. Чак тогава престъпете към другата страна.
          За свалянето на големите пластмасови страници, трябва да се махне черната пластмаса под фара, която е част от маската, защото тя държи двете части. Захваната е посредством пластмасови щипки и два винта. Ще ги видите, когато застанете пред мотора и погледнете от вътрешната страна над и около гумата. Всички щипки, ако са оригиналните, се отхлабват чрез натискане в центъра им. Ще забележите двата винта в “хрилете” на предната маска, които са под фара. След това се развиват пластмасите втстрани на резервоара.
          Посредством шестограм 4мм се отвиват болтовете от голямата пластмаса и вече е готова за сваляне.

          Честито !

Повдигане на резервоар на Suzuki V-strom.

          Най-сетне идва ред и на резервоара. 

          Задният му край се държи от зелен болт. Развива се посредством ключ или гедоре с камък 13мм. Издърпва се като се отстраняват планката и  гумения буфер, укрепващи резервоара.
          Резервоара се надига в задният си край с ръка и се поставя зелената планка между него и основата, където лежи. Планката  играе роля на разпънка за задържане на резервоара във вдигната позиция.

           С помощта на фина минусова/права отвертка се разкачат захранващата букса за горивната помпа и горивният маркуч. Стоейки от лявата страна на мотора се виждат лесно, съответно боравенето с тях също е такова. От дясната страна на мотора се издърпва маркуча на преливника.

          За по-лесна работа резервоара се сваля отново долу и се развива болта, който се намира в предната му страна, перпендикулярно на мотора. Чрез ключа 10мм се развива гайката и болта се отмества настрани. Възможно е да имате нужда от контра, та си подгответе втори гаечен ключ 10мм. Резервоара се издърпва леко назад и нагоре, до пълното му отделяне от мотора.

          Връщането на резервоара и всички останали пластмаси и роубари е в обратен ред – резервоар, големи пластмасови страници, черната пластмаса под фара, роубари, черна пластмаса над резервоара, черните пластмаси под седалката и резервоара и седалката.

Черната кутия и смяната на въздушния филтър.

          Черната кутия, която се вижда след премахването на резервоара, е въздушната кутия. Капака ѝ се отваря след развиването на всички болтове, които се намират по периферията му,  чрез кръстата отвертка. След вдигането на капака се открива въздушният филтър. Маха се стария и кутията се почиства с парцал, ако е необходимо.  Новият въздушен филтър се поставя по същият начин като стария, като внимавате гуменото уплътнение да легне правилно върху ръба на кутията. Можете да почистите или измиете капака на филтърната кутия спрямо състоянието му.
          Възстановяването е в обратен ред – връща се капака по същия начин като внимавате с гумения шнорхел в предната част и завивате всички болтове.

Кутия на въздушен филтър на Suzuki V-strom.
Гумен контейнер за събиране на вода и боклуци от филтърната кутия.

В задната лява страна на филтърната кутия има гумено ботушче, в което се събират вода и боклуци, ако попаднат такива в кутията. При този тип мотори, ако не се карат в дълбоки ловки и кал, няма как това да се случи. Поради тази причина не е задължително чистенето му.

         Ако все пак искате да го измиете или почистите, свалете телената скоба, а след това свалете и ботушчето.

Стандартен или спортен въздушен филтър?

          Избора между стандартен или спортен въздушен филтър се свежда до това какъв е търсеният ефект. И единият и другият, според целите, могат да са подходящи, съответно трябва да се вземат   предвид техните плюсове и минуси. По-долу ще се опитам да ги обобщя накратко:

Стандартен въздушен филтър:

Спортен/перящ се/ въздушен филтър:

Искаш да прочетеш повече ?

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.