Смяна на спирачна течност

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

“Спирачните течности е препоръчително да се сменят на всеки две години. При V-strom 650 & V-strom 1000 спирачните кръгове са два – преден и заден, и липсват ABS модули. Това прави лесна смяната на течностите. Съветвам ви да не го правите сами, а да имате помощник, защото ръцете не стигат.

Нужни инструменти за смяната ѝ:

Как се сменя спирачна течност?

          Искам да обърна внимание на две много важни неща, които трябва да знаете преди да започнете.

          Първо! Спирачната течност силно разяжда лак, боя, гума, пластмаса и дрехи. Поради тази причина трябва да бъдете много внимателни и запасени с достатъчно парцали за попиване.

          Второ! Винаги използвайте нова неразпечатана опаковка спирачна течност. Най-малките разфасовки от 250мл са напълно достатъчни. Спирачната течност е силно хигроскопична, това е и причината да се препоръчва използването само на нови опаковки течност. Ако използвате отворена вече опаковка спирачна течност, тя ще е поела влага и има много голяма вероятност да имате проблеми със спирачната система като меки спирачки, недобре спиращи.

Казанче за течност на съединител.

         Започвам с предният кръг. Чрез кръстатата отвертка се развиват двете болтчета на капачето, намиращо се в горната част на резервоара на спирачното лостче/помпа. Внимателно се надига капачето, а след това и гуменият маншон под него. Допълва се догоре със спирачна течност.

         На спирачният апарат се слага шлауха върху пробката за обезвъздушаване. Другата страна се пуска в съда за оттичане на старата течност. Стиска се лостчето на предните спирачки и се задържа, без да се отпуска. Пробката се отхлабва леко до момента , в който лостчето стигне дръжката. В същия момент без да се отпуска лостчето се натяга пробката.

Обезвъздушаване на спирачен апарат.
Пробка за обезвъздушаване на преден спирачен апарат.

         Тук наблягам на друго важно нещо. Постоянно следете и доливайте спирачна течност в резервоарчето. Не трябва да остава празно, защото така ще постъпи въздух в системата.

         Последователността от действия се повтаря до момента, в който не започне да излиза само чиста, нова, прозрачна течност. Следва по-прецизно да се обезвъздуши спирачният апарат. Спирачното лостче се напомпва 2-3 пъти и се задържа. В този момент отново се развива пробката за обезвъздушаване, но по-леко (около четвърт оборот). Повтаря се същата последователност докато спрат да излизат балончета въздух.

         Когато е готов единият апарат, същите процедури се повтарят и на апарата от другата страна.

         Резервоарчето се допълва до средата между двете линии на прозорчето му и се затваря в обратната последователност – гумен маншон, капаче, болтчета. След като се постави маншона, нивото се вдига до горе, но това не трябва да ви притеснява.

         Абсолютно аналогична е процедурата по смяната на спирачната течност и на задния спирачен кръг. Единствената разлика е, че казанчето на спирачната течност е на малко по-неудобно място за доливане.

Как се проверява наличното количество спирачна течност?

Прозорче за следене нивото на течността на съединителя.

         Отговорът е лесен. При проверка и на двете казанчета на спирачната течност мотора трябва да е изправен. За проверка на казанчето за предните спирачки е достатъчно просто да се погледне нивото течност през стъкленото прозорче. Нивото на течността в казанчето за задната спирачка се проверява през отвора на дясната пластмаса под седалката.

Прозорче за следене нивото на спирачната течност на задната спирачка.

Искаш да прочетеш повече ?

TRE модул

за Suzuki DL1000 Знаеш какво е TRE модул и искаш директно да закупиш такъв? Разбира се, няма да ти губя времето! Какво е TRE модул,

Прочети повече »

Характерни черти

Характерни черти на Личните ми впечатления “Тук искам накратко да споделя вижданията си относно мотора, защо съм го избрал, какво ми е направило впечатление, предимства

Прочети повече »

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

А ти разбра ли за новите ръчно направени мото аксесоари?

Единична стойка за каска

Без Дървена основа

Единична стойка за каска

С Дървена основа

Двойна стойка за каски

С Дървена основа

Мото Термометър

Мото Часовник

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.