Обслужване и натягане на верига

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

“Поддръжката на мотоциклетната верига има две измерения – при ръчно обслужване посредством спрей за верига или при почистване и смазване от автоматична система за верига каквато е например ScottOiler. Основната разлика е интервала на поддръжка.

         Когато веригата се обслужва посредством спрей – тя трябва да бъде почиствана и смазвана през около 500 километра, а ако се кара в по-замърсена среда – още по-често. От друга страна при монтирана система на мотора за автоматично смазване на веригата – поддръжката се изразява в зареждане на резервоарчето със смазваща течност. Система като ScottOiler – държи веригата винаги почистена и омаслена.

Почистване и смазване на верига

За поддръжка на веригата са нужни:

          Някои от вас биха се запитали защо предлагам газ за горене, а не например обезмаслител, wd-40, бензин, разредител, само вода или друго подобно. Отговорът е лесен – газта за горене не уврежда гумените уплътнения във веригата. От друга страна е нещо, което се среща във всеки магазин за домакински потреби, евтина е и добре разлага масла и греси, наслоявания, стария спрей от веригата. Използването само на вода не е достатъчно, защото не измива добре залепналата мръсотия и стария спрей, а и не се препоръчва, защото навлизайки под уплътненията на веригата – тя започва да ръждясва. Използвам газта в комбинация с пръскалка от почистващ препарат за стъкла, тъй като добре я разпръсква върху веригата.

          Първоначално мотора се повдига на стойката. Аз лично стискам и завръзвам лоста на предната спирачка, за да съм сигурен, че мотора ще остане статичен.

          Напръсквам веригата по цялата ѝ дължина с газ, за да се овлажни и да започне разлагането на мръстотиите. Следва повторно преминаване през веригата, но този път с по-голяма комбинация от действия: пръскане на газ върху веригата, търкане с четка, въртене на гумата на ръка. Това се прави на частта от веригата, която е под вилката, с идеята че боклуците и мръсотията ще се оттичат директно надолу, а няма да се олива самата вилка. След като се премине през цялата верига по описания по-горе начин, продължавам с въртенето на гумата, но този път само пръскам. Последното се прави, за да се отмият всички мръсотии.
          Относно процедурите по-горе искам на наблегна на две неща:
          Внимание 1: Не правете почистването на включен двигател и на включена предавка! Въртете гумата ръчно като дори тогава внимавайте задното зъбно колело да не ви захапе някой пръст!
          Внимание 2: Веригата се пръска винаги от вътрешната ѝ страна било то при почистване или при смазване. Причината за това е физиката и по-скоро центробежните сили – при завъртане на гумата и съответно веригата, всичко ще се изхвърля навън. В този смисъл когато сме напръскали веригата с газ – тя ще премине през цялата верига и ще изхвърли всички мръсотии от нея. В противен случай, ако сме я напръскали от външната страна – газта просто ще бъде изхвърлена от веригата. Аналогично е и със спрея за смазване.

          Лично аз след почистването паля мотора, както е повдигнат на стойка, и включвам на първа скорост за кратко. Така се изхвърля останалата газ от веригата. След това веригата се подсушава с парцали и се оставя за известно време, докато се изпари газта. Препоръчвам да не се спестява стъпката с подсушаването, защото ако директно напръскате веригата със спрея за смазване – той ще се втечни и няма да полепне по нея.
          Последната стъпка от поддръжката е смазването на веригата със спрей за вериги, ако се използва такъв. Отново се прави докато мотора е на стойка и отново се прави на изгасен двигател. Пръска се от вътрешната ѝ страна равномерно, без да се прекалява и наслоява.

          В случай ,че веригата се смазва от автоматична система – обслужването може да приключи до тук, защото системата ще свърши останалата работа след това. Ако след почистване не ми предстои каране, лично аз омаслявам веригата посредством течността от ScottOiler-а и четка за зъби. Така се избягва възможността веригата да ръждяса, защото е останала суха.

Натягане на верига

         Нужните инструменти за натягането на веригата са:

          Преди повдигане на мотора на стойка, се разхлабва задната ос посредством ключ 17мм. Гайката се намира от дясната страна на мотора и не се нуждае от контра.

          Мотора се вдига на стойка. В този момент стягам ръчката на предната спирачка към масура, посредством велкро лента, за да избегна непредвидени своеволия от страна на мотора.

Болтове за регулиране опъна на веригата от дясната страна на вилката.

         От двете страни на вилката, пред оста, се намират болт с контра гайка. Чрез тях се натяга или отпуска веригата – колелото се движи напред и назад. Болта е с глава за гаечно ключе 10мм, а 13мм ключе е за контра гайката. Развива се гайката, докато се държи контра на болта.

Болтове за регулиране опъна на веригата.
Точка за измерване напрежението на веригата при опъване и настройка.

         Натягането се прави едновременно от двете страни на вилката, като болта се завърта по половин оборот обратно на часовниковата стрелка. Проверява се хлабината на веригата. Проверката се прави като средната част на долната страна на веригата се надигне с пръст към вилката. Разстоянието между веригата и вилката трябва да е около 2-3см по предписание от производителя. При по-малко разстояние може да се стигне до пренатягане и разбиване на зъбни колела или лагери, разтягане на веригата, а при по-голямо разстояние веригата може да удря във вилката или да прескочи зъб на зъбак. Измерването може да е чрез шублер, ролетка, линия или просто на око, но последният вариант изисква предишен опит.

          Внимание: проверявайте луфта на няколко места от веригата след завъртане на колелото. Това се прави поради причината, че веригата не се разтяга равномерно. Този луфт от 2-3см се проверява на най-стегнатата част от веригата.

         Процедурата, описана по-горе, се повтаря, докато не се получи желания резултат.

         Ако веригата се пренатегне, следва да се отпусне. Това става като натягащите болтове се навиват по посока на часовниковата стрелка. Така гумата се приближава към двигателя и веригата се отпуска. Отново следва да се прави паралелно от двете страни на вилката. Гумата се притиска към мотора и се развърта на ръка, за да се намести спрямо новите положения на болтовете.

         Когато е готово, аз лично чрез шублер измервам дали планките на оста са на еднакво разстояние от ръба на вилката (или от друга подходяща отправна точка). Така се убеждавам, че гумата е центрирана и че задният зъбак ще се движи в една траектория с предния, което е изключително важно.

Измерване с шублер при опъване и настройка на верига на мотор.

         Докато мотора е все още вдигнат на стойката, оста се натяга без да се прилага голямо усилие, но трябва да е достатъчно за да сме сигурни, че гумата няма да се размести при спускането ѝ на земата. Отново проверявам луфта на веригата дали не се е променил след натягането на оста.

          Съвет: Преди да се свали мотора на земята – може бързо и лесно да се провери състоянието на лагерите и гумените буфери в главината на задната джанта. С едната ръка дръжте гумата неподвижна, а с другата хванете задният венец и пробвайте да го движете напред назад.  Венеца не трябва да се движи отделно от главината, в противен случай може да се свали задното колело и да се провери състоянието на елементите вътре.

         Ако съм се убедил, че всичко е наред и луфта във веригата е добре, спускам мотора на земята и донатягам оста.

         Ако се налага натягане и смазване на веригата, направете първо натягането, а след това смазването, защото иначе цапането е гарантирано.

Кога се натяга веригата и какви са симптомите на отпусната верига?

При хлабава верига симптомите са:

  • Тракаща, шумна верига – веригата се удря във вилката при подаване и отпускане на газта;
  • При по-рязко подаване на газ се получава удар;
  • Трудно превключване на скорости или удар при превключването;

При пренатегната верига основният признак е:

  • Твърда возия, малък ход на задното окачване – пренатегнатата верига силно ограничава движението на задното окачване, което води до твърдата возия. Опасно е поради причината, че така могат да се нанесат щети по двигателя или задното колело.

Искаш да прочетеш повече ?

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

А ти разбра ли за новите ръчно направени мото аксесоари?

Единична стойка за каска

Без Дървена основа

Единична стойка за каска

С Дървена основа

Двойна стойка за каски

С Дървена основа

Мото Термометър

Мото Часовник

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.