Източване, смяна и обслужване на охлаждаща течност

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

“Охлаждащата течност или антифриза, подобно на спирачната течност, следва да се сменя на всеки две години. При тези течности не се следи пробег в километри. Като процес не е нито трудно, нито кой знае какво, НО има две уловки, ако мога така да ги нарека.

          Едната е, че за смяната на антифриза следва да се махнат десните пластмасови страници, които са под резервоара. Малко е досадно, защото има много болтчета и щипки за сваляне. Това се прави и за двата модела – DL1000 и DL650, за да се достигне до капачката на радиатора. Ако имате странични метални предпазители на двигателя, препоръчвам първо тях да махнете, за да спестите време, нерви и надрани ръце.

          Втората уловка, предполагам валидна за много собственици на този тип мотори, е че запалителните свещи по предписание от Suzuki трябва да се сменят на 12 000 километра. Да, но за да смените свещта на предния цилиндър на DL1000 трябва да разкачите левия маркуч на радиатора. Ако  направите това без да източите антифриза, както аз направих един път, ръкавите ви се пълнят с антифриз до лактите, половината мотор и всичко около вас става в антифриз и  започва да лепне.Тук силно завиждам на собствениците на V-strom 650, защото при тях не се налага разкачване на маркучи.

          Имайки предвид написаното до тук, силно препоръчвам – сменяйте си антифриза, когато сменяте и свещи. А сега по същество.

Нужните инструменти са:

Как се разглобява дясната пластмаса на резервоара ?

          За смяната на антифриза следва да разглобим десните пластмаси около резервоара, за да имаме достъп до радиадорната капачка и разширителното казанче, като това се отнася и за двата модела. Ако имате тръбни протектори за предпазване на двигателя започнете с тях, защото те пречат при свалянето на пластмасите. Тук отново обърнете внимание единствено на дясната страна, не е нужно да се разглобява лявата. Стъпките по свалянето на протекторите и пластмасите ще откриете тук, в страницата за въздушния филтър (Цъкнете тук)

Как се сменя антифриза ?

Източване на антифриз от пробка на водната помпа.

          Внимание: Смяната на антифриза трябва да се прави на студен двигател, за да не е под налягане системата и по този начин да избегнете  възможното изгаряне при отваряне на радиаторната капачка.         

          Развива се капачката на радиатора и се оставя отгоре на гърлото, за да не попадат боклуци вътре. Съда, в който ще се събира старата охлаждаща течност, се поставя в предната дясна страна на двигателя. На водната помпа (намира се отдясно на двигателя – лесно се вижда, защото в нея влиза дебел маркуч идващ от радиатора) се развива най-горния  издаден болт. Различава се от другите, защото е върху корпуса на помпата. Развива се чрез ключ 8мм. Махнете и гумената капачка от разширителното казанче. За по-добро изцеждане на течността може да се наклони и разклати мотора на ляво и на дясно.

          Тук правя една вметка! Ако разширителното ви казанче е мръсно, има боклуци вътре или по стените му има налепи – свалете го  и го измийте на мивката. Може да изсипете шепа дребен филц и чрез раздрусване да го изчистите. Не е нужно да се използват препарати. Свалянето е лесно, защото казанчето се държи на един болт за радиатора.

          След като течността се оттече, болта се връща на мястото си като се навива, но без да се натяга. Налива се антифриз в отвора на радиатора докато се запълни. Болта се развива леко, без да се сваля напълно, с цел ако има въздух той да излезе. В момента, в който текне течност – болта се навива и натяга. Радиатора отново се допълва до отвора докато покрие питата.

Резервоар за охлаждаща течност на DL1000.

          Налива се антифриз в разширителният съд до горната линия – максимума. На големия В-стром  разширителният съд е на много удобно и винаги видно място – пред радиатора, вдясно на коловете. На DL650 съда е под седалката.

          При отворена капачка на радиатора се запалва двигателя и се изчаква да загрее, докато отвори термостата. В този момент ще забележите движение на течността в радиатора. Ако течността намалее – долейте на тънка струя.

          Внимание: Със загряването на двигателя, антифриза ще започне да се разширява и да си покачва нивото в радиатора. В този момент върнете капачката му и я натегнете до крайно положение.

          Пълно обезвъздушаване на системата се постига след 1-2 цикъла на сгряване и изстиване на двигателя. Поради тази причина, съветвам да се следи нивото на антифриза в разширителния съд като е много вероятно да се наложи доливане. Разбира се това не е задължително да се случва на разглобен мотор в гаража. Мотора се сглобява обратно. Аз не паля и гася мотора, за да го чакам да се обезвъздуши. Просто на първото каране, след обслужването му, следя постоянно нивото на антифриза и си нося 200мл антифриз в бутилка и малка пластмасова чашка за еднократна употреба. При нужда доливам докато нивото не остане между двете линии на минимум и максимум. След това каране, можете да сте напълно спокойни, че мотора е с напълно обезвъздушена охладителна система.
          Забележка: Не се притеснявайте да отворите черната тапа от разширителното казанче, дори и на загрял двигател. От там няма как да се опарите или да изври течността.

Доливане на антифриз на DL1000.

Мога ли да използвам вода вместо охлаждаща течност?

          Кратко, точно и ясно – не, не използвайте вода. Веднага няма да направите разлика, с изключение може би на това, че мотора много бързо ще загрява. НО използването на антифриз е по предписание на производителя, това ще ви препоръча и всеки, когото попитате. Водата не е подходяща, защото води до образуване на ръжда, варовикови отлагания, завира по-бързо, няма смазочни функции и като цяло на последно място – замръзва. Ако ви трябва вода за разреждане на антифриз концентрат, то използвайте дестилирана.

Какъв антифриз да избера – автомобилен или специален за мотори, син или друг цвят?

          Разликата между стандартния  автомобилен антифриз и специално разработения за мотори е единствено в точката на кипене. Автомобилният е с точка на кипене около 105-115 градуса спрямо различните производители, а мотоциклетните са около 115-125 градуса. При избор на качествен автомобилен антифриз проблем няма да има, съответно това е и масова практика. 

          За свое успокоение – при покупка погледнете етикета на антифриза и купета такъв, на който е спомената точката на кипене. Моторите поддържат температура около 100-105 градуса на охладителната течност. Особено нашите мотори, които не са високооборотни и имат маслен радиатор, не са капризни на антифриз и не се изисква използването на специално пригодени за мотоциклети такива. И да тук лично мое мнение е, че можете да спестите разликата между качествения автомобилен антифриз и мотоциклетният.

          За мотори е препоръчително използването на антифриз, подходящ за алуминиеви елементи. Въпреки това, масово се използва и син, без да се забелязват проблеми.

          Аз лично използвам розов антифриз с удължен живот, продаван на някои бензиностанции. Той е и с малко по-високи градуси на кипене спрямо други предлагани в търговската мрежа.

Как се проверява нивото на антифриза?

          Нивото на антифриза се проверява най-лесно на равен терен, докато сме седнали на мотора и го балансираме. Поглеждайки през кормилото се вижда разширителният съд на антифриза. Намира се под фара, в дясната страна. Виждат се две линии маркирани като “Full” (пълно) – горната и “Low” (ниско) – долната. Нивото на антифриза трябва да е между тях двете. 

          Аз обикновено държа нивото си на антифриза на долната линия при студен двигател. Така винаги знам точното ниво. Когато загрее двигателя, нивото на антифриза се покачва до около горната линия.

Нива на резервоар за антифриз.

Как се долива антифриз, ако е нужно?

          При нужда от доливане, най-лесно се получава отново докато сме седнали на мотора. С ръка се маха черната тапа и с пластмасова чашка за еднократна употреба се долива нужното количество.

Искаш да прочетеш повече ?

TRE модул

за Suzuki DL1000 Знаеш какво е TRE модул и искаш директно да закупиш такъв? Разбира се, няма да ти губя времето! Какво е TRE модул,

Прочети повече »

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

А ти разбра ли за новите ръчно направени мото аксесоари?

Единична стойка за каска

Без Дървена основа

Единична стойка за каска

С Дървена основа

Двойна стойка за каски

С Дървена основа

Мото Термометър

Мото Часовник

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.