Search

Смяна и обслужване на двигателно масло и маслен филтър

“Смяната на масло и маслен филтър не е нещо трудно, отнемащо време или изискващо някакви специални инструменти. Единствено изключение може би прави ключ-скобата за маслен филтър. Suzuki препоръчват смяната да се случва на всеки 6000км или ако не са достигнати – през една година. Добрата практика сочи за подходящо това да се случва в началото на мото сезона, след като е минал студеният зимен период, в който ако мотора се кара –двигателят работи в много големи температурни разлики и съответно е възможно образуването на конденз. Suzuki в своята документация отбелязват смяната на масления филтър да се случва на три смени на масло, а именно през 18 000 км. Лично аз предпочитам да го сменям с всяка смяна на масло, все пак не мисля че точно тук е удачно да се пестят едни 10-15лв. Не пестете и вие!

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

Инструментите, които са нужни за интервенцията са:

Смяна на масло - стъпка по стъпка

          Преди смяната на маслото, двигателят трябва да е добре загрял. По този начин маслото ще се оттече лесно и бързо. Загряването става на степенка за 4-5 минути работа на място. Ако сте карали мотора преди смяната на маслото, пропуснете тази стъпка.

Болтове, държащи протектора под двигателя.

          За смяната следва да се развие поне дясната страна на пластмасовият предпазител под двигателя. Пластмасата е достатъчно гъвкава и еластична, за да се изкриви и да не пречи, но все пак е препоръчително да се свали целият елемент, с идеята да не се усучи прекалено или счупи. За свалянето следва чрез 4 милиметровия шестограм да се развият болтовете, държащи предпазителя за двигателя и масления радиатор.

Болтове, държащи протектора под двигателя.
Пробка за източване на двигателно масло.
          Развива се черната капачката в горната част на десният капак на двигателя, от там по-късно ще налеем новото масло. Оставя се върху отвора, за да не падат боклуци вътре. След това се поставя контейнера за старото масло под двигателя. С ключа се развива пробката под двигателя. Почти неминуемо ще потече масло по ръцете , но не е притеснително, защото няма да ви опари – просто е топло.           Докато маслото се изтича, подхващам филтъра. Посредством ключ за маслен филтър го развивам. Имайте впредвид, че от него също потича масло, та предвидете го, когато намествате контейнера под мотора. Препоръчвам закупуването на ключ за филтри, защото е евтин инструмент (намира се за около 6-7 лева), а спестява много нерви. Аз използвам модела, който представлява лента с дръжка, затягаща се с болт. В случай, че нямаме такъв инструмент, а филтъра няма глава за гаечен ключ– краен вариант за развиване на филтъра е да се забие отвертка в него по дължина и да се отхлаби, а след това да се доразвие на ръка.

          След като съм свалил старият филтър, с парцал обирам маслото и евентуално попадналите боклуци около мястото, където ляга. Монтирам веднага новия филтър, за да не попаднат нежелани боклуци там. Преди да се навие филтъра, следва фино с пръст да се омаже уплътнението му (гуменият о-ринг, който е на самият филтър) посредством старото масло. Това предотвратява нараняването или късането му при монтажа. Филтърът се затяга на ръка, като може съвсем леко да се дозатегне с ключа, но без да се прекалява.
Преди да завия пробката за оттичане на маслото, изправям мотора на гумите му, с идеята максимално да се отцеди задържалото се масло. Изчаквам го докато започне просто да капе, а след това го връщам отново на степенка.
          Изчиства се пробката от маслото и евентуално от полепналите боклуци и се връща обратно. Натяга се, но без да се прилага голяма сила.

          Вече се маха черната капачка и на нейно място се поставя фунията. Използвам я за по-лесно, бързо и чисто наливане на новото масло, но не е задължителен елемент. Обикновено докато източвам старото масло и сменям филтрите, държа новото масло на слънце или в топло помещение, за да го налея по-бързо след това. Тубите на маслото, което използвам, имат прозрачна разграфена част, чрез която знам колко масло съм налял и съответно не използвам мерителна кана. Ако вашето масло няма такава прозрачна графа или просто искате да налеете своето масло с абсолютна точност – обикновена мерителна кана от магазин за домашни потреби ще ви свърши идеална работа.
          След наливането на нужното масло по спецификация за модела (за DL1000 – 2900мл, а за DL650 – 2700мл) се затваря отвора посредством капачката и се връща обратно пластмасовият предпазител за двигателя.
          Следва проверка нивото на масло, за да сме сигурни, че всичко е в норми. По-долу съм обяснил как се процедира правилно.

          Освен процедурата по проверка нивото на маслото, съм се постарал да отговоря и на някои регулярни въпроси като “каква марка масло да сложим”, “какъв вид”, “със спортния маслен филтър много ли ще бяга мотора ми”. 

Как правилно да проверя нивото на двигателното масло?

          На първо място трябва да изберем сравнително равен терен. Двигателят трябва да поработи няколко минути на степенка докато загрее (около 4-5 минути, ако е бил студен). След като изминат, двигателят се гаси и се изчаква 3 минути. Моторът се изправя на гумите си (балансирам го като го държа за кормилото с дясната си ръка, ако няма някой наоколо за да съдейства) и се наблюдава кръглият стъклен прозорец отдясно на двигателя, ниско отпред. Прозорчето е разграфено с две линии – горната означена с “F” – Full (пълно), а долната с “L” – Low (ниско). Нивото на маслото трябва да е на или близо до горната линия „F“.

Прозорче за следене нивото на двигателното масло на Suzuki V-strom.

          С изминаване на километри нивото на маслото може да намалее (в следствие на изгаряне, на някакъв теч или друга причина), но винаги трябва да се следи да е между двете линии „F“ и „L“.

Каква марка маслен филтър да избера? Спортен?

          Купувам такъв, какъвто има в магазина. Веднага обяснявам какво имам предвид с това изречение. Не обръщам внимание на марката, все пак го сменям достатъчно често. Много марки филтри имат стандартен и спортен вариант, но лично аз не откривам разлика между двата. Реално разликата между двата типа филтри БИ трябвало да е в дебита на маслото – спортния филтър следва да е с по-голям дебит съответно по-бързо да се движи, съответно по-бързо да охлажда. Това нещо вие няма как да усетите по някакъв начин, а лично аз не мисля и че двигателя би отчел някаква разлика. Най-често купувам филтър на HiFlo и единствената разлика между спортния и обикновения е в това, че “спортния” има глава за навиване с гаечен ключ.

Какъв вид и вискозитет масло да сложа?

           Отговорът ми тук ще е максимално синтезиран. Предвид по-добрите свойства  следва да се избират масла пълна синтетика. Има много много теории за тях – кои са истински, кои само се водят такива, наименованието  маркетингов трик ли е, истинската пълна синтетика само по естерна технология ли се създава.

          В конкретния случай V-strom двигателя не е особено капризен или свръх високо оборотен, та каквато и марка да изберете – вземете това, което се води напълно синтетично. Реално погледнато и полу-синтетика да изберете, маслото няма да навреди на двигателя, но според мен този избор би бил отново спестяване на неправилното място.

           Относно вискозитета – Suzuki препоръчва използването на конкретен вискозитет, а именно 10w40. За нашите географски ширини се определя като най-подходящо. Разбира се може да се избере и алтернативен вискозитет, но трябва да е с близки показатели. Suzuki препоръчва това да става, ако не е налично масло с вискозитет 10w40.

           ПЪРВИЯТ ви критерии при избор на масло трябва да е – от къде ще го купите, дали е оригинално и дали му е доказуем произхода. Това трябва да ви е винаги точка първа, при избора както на масло, така и на останалите консумативи. Внимавайте при избора на масла от големите марки, защото при тях страшно голям процент от продаваните са ментета и фалшиви.

          При използване на масло с показатели, различни от препоръчителните или на фалшиво масло, възможно е да се наблюдават ефекти като: по-шумен двигател, промяна в работата на съединителя, по-бързо загряване или по-често включване на перката за охлаждане, промяна и шум в скоростната кутия, по-трудно превключване на скорости. Последното е почти сигурно, при използване на фалшиво масло.

          За край на този въпрос – аз обслужвам мотора си винаги с масло 10w40 пълна синтетика, закупено директно от дистрибутора в града.

Искаш да прочетеш повече ?

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.