Диагностика и ремонт на магнити

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

        Разлепването и разместването на магнитите от магнета на Suzuki V-strom 1000 е нещо често срещано и дискутирано. Дали в следствие на вибрации или фабричен дефект, забелязва се в модела, независимо от годината на производство. Симптомите са незареждане, променливо, непостоянно или слабо зареждане на генератора.

         За съжаление има случаи, в които магнитите залепват за ротора и от там следва натрошаване на магнити, магнет, нараняване на ротор и куп повреди.

Нужните инструменти за диагностика са:

Как се проверяват магнитите?

Сваляне на ляв капак на двигател, за диагностика на магнет.

           Диагностиката се прави на източено масло от двигателя, поради причината, че трябва да се свали левият му капак, в който циркулира масло. За целта най-подходящия момент за диагностика е при смяна на маслото.

         Сваля се пластмасовия кил под двигателя, чрез шестограма.

         Следващото нещо, което трябва да се свали е долната помпа на съединителя, отново чрез шестограм-а и развиване на държащите го два болта.

         Всички болтове от капака се развиват равномерно с ключа (тук определено ще ви е по-лесно с гедоре и камък 8мм). Леко, с права отвертка се разделя капака от двигателя като се внимава да не се скъса гарнитурата.

          След като се свали капака се наблюдават магнитите. Трябва да са равномерно разпределени, на еднакво отстояние един от друг и да няма видими дефекти в тях или в лепилото около тях. При свален капак може да се огледа и самият статор за скъсани, прегорели или разрушени намотки.

Разместване на магнити от магнет на DL1000.

          Ако всичко изглежда нормално и няма нужда от интервенция, ремонт или замяна – затварянето става в обратен ред. При нужда се почиства гарнитурата, капака или двигателя. Внимава се с гарнитурата и ако е суха се намазва с грес, след това се прилепва към капака. Поставя се леко капака, докато легне правилно. Тук е малко тегаво, защото магнитите дърпат магнета.

         След това се поставят болтовете и се започва навиването им на ръка, докато се обере хлабината. Аз това го правя с камъка и удължението от гедорето. След това с динамометричен ключ се донатяга на кръст. Проверява се ръководството на колко Nm трябва да се натегнат.

         Поставя се помпата на съединителя и се затяга. Поставя се и кила на мотора.

Възстановяване на магнитите, ако са разлепени и разместени

          Тук работата отнема малко повече време като подготовка и след това техническо време за съхнене на лепило.

Внимание

Тук искам да обърна специално внимание на лепилото. Масово препоръчвано е лепило JB Weld. Това е двукомпонентно епоксидно лепило, устойчиво на висока температура и масла, с висока здравина. В България също може да бъде намерено. Задължително се взема стандартна версия, а не бързо-съхнеща.

Нужните инструменти за възстановяване са:

Стъпка 1: Отстраняване на разлепените магнити

          Започва се с демонтирането и разделянето на магнитите от ротора. Тук искам да обърна силно внимание на две неща.
Забележка: Възможно е – не всички магнити да са разлепени и да се движат. АКО е така, тези които не се движат, не ги мъчи и напъвай. Остави ги така.

Забележка: Друг тънък момент е посоката на магнитите. Има два варианта – преди демонтаж се маркират по начин, който няма как да се объркат ИЛИ втори вариант, на магнитите има две бели точки на външния им ръб – внимава се да не се изтрие/изтърка.

           С минусовата отвертка се разбутват магнитите. Започва се с тези, до които е свободното разстояние. Става лесно, докато има все още останало масло по ротора. След като се приплъзне настрани, може с ръка или отново с отвертката да се прибута и издърпа магнита извън ротора. Слага се на чист парцал и се повтаря процедурата, докато се изкарат всички разлепени магнити.

Забележка: Внимавай с магнитите. Чупят се лесно, а са скъпи като части!

          В моя случай от 6 магнита, един беше останал залепнал. Съответно не съм го изкарвал, а си остана в оригиналното състояние.

Стъпка 2: Почистване и подготовка за залепване

          Изкараните магнити се почистват от маслото с парцал и разредител. След това посредством шкурка и права отвертка се остранява старото лепило. Важно е да се отрани лепилото по ръбовете на магнита. Това под него не е задължително да се маха на 100%, а е достатъчно да се изтъни и да стане грапаво, за да може новото лепило да хване добре за него.

         След това се почиства и ротора с парцал и разредител.

         Поради причината, че разредителя оставя мазен слой, накрая с чист парцал и високо процентов спирт изчиствам отново магнитите и ротора.

         Тук идва момента със свинските опашки. Не се притеснявай – няма да връзваме магнитите с тях 😀 . Трябват ти 6 броя, от средните по размер свински опашки, които са около 200мм дълги. Защо са ти те? – Ами това са идеални дистанциономери / разделите на магнитите. Трябва ти около 5мм разделител, а главите на свинските опашки са точно толкова по височина. Аз изрязах голяма част от опашките им.

Стъпка 3: Лепене - етап 1

          Следва част първа от основната работа – лепенето.

         Подготвя се лепилото като се смесват две равни части от двете тубички. Бърка се до получаването на абсолютно хомогенна смес. Ориентировъчно линия от около 10-12см лепило ще ти е достатъчна.

         Взема се един магнит и посредством дървената клечка се намазва страната към ротора с лепилото на равномерен тънък слой.

          В моят случай беше добре, защото имах начална точка. Започнах от неразлепения магнит. Сложих една свинска опашка до него, а след нея поставих леко намазаният магнит. Тук също внимавай доста, защото магнитите са силни!

         Намести магнита максимално навътре към дъното на ротора и го притисни към свинската опашка. Притисни с пръсти магнита към ротора, до колкото можеш.

         Този процес се повтаря така, докато се налепят всички магнити.

         При нужда забърши излишното лепило.

         Оставя се така за 24 часа, до пълно изсъхване на лепилото.

Spacers-magnets

Стъпка 3: Лепене - етап 2

         Следва втората, по-важна част от лепенето.

         Махат се свинските опашки. Бърка се отново лепило. Тук ще ти трябва доста повече.

          Идеята на този втори етап е да се запълни пространството между магнитите. Може да ти се струва неправилно и нередно, но определено не води до нищо отрицателно, а напротив. Това се прави, за да не позволи на магнитите отново да се съберат. Така се постига физическа стена между тях.

          Случаите, в които не се направи, ситуацията се повтаря.

         Може да напълниш пространството между тях напълно или над половината, НО в никакъв случай не оставяй празно място, дупки или не го прави частично. Ако остане такова място, маслото започва да циркулира там, съответно да разрушава лепилото…

         Процедурата се повтаря за всички празни пространства. Можеш да намажеш магнитите и на предния ръб. Накрая лепилото се заглажда и се прави проверка за пропуски.

         Забърсва се излишното лепило и отново се оставя за 24 часа да изсъхне.

Glued-magnets

Стъпка 4: Сглобяване

         След пълното изсъхване на лепилото и след като си се уверил, че всичко е наред, лепилото е гладко и няма излишно такова, се пристъпва към сглобяването на капака, както съм го описал по-горе. Препоръчва се използването на нова гарнитура, въпреки, че моята беше добре и можеше отново да се използва.

Искаш да прочетеш повече ?

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

А ти разбра ли за новите ръчно направени мото аксесоари?

Единична стойка за каска

Без Дървена основа

Единична стойка за каска

С Дървена основа

Двойна стойка за каски

С Дървена основа

Мото Термометър

Мото Часовник

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.