Настройка преди първо каране

“При покупка на нов мотор е важно той да бъде настроен спрямо човека, който ще го кара. Първоначалната настройка не е нещо сложно и не изисква специални инструменти, въпреки това доста често се спестява като процедура. Коректно настроените контроли спестяват много дискомфорт и болки на различни места по тялото.

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

Какво има да му се настройва толкова на един мотор:

Нужни инструменти:

Настройка на часовник

Настройването на часовника не е сложно, но изисква определена последователност.

Ето как се процедира:

Настройка часовник на Suzuki V-strom.

Предполагам много хора като мен, като видят часовника ще се зачудят – как се сменя формата на часовника?
          Всъщност това не е настройка и формата на часовника не може да бъде променен в 24-часов. И аз бях много учуден от този факт, но всички V-strom-и са така. Поради това, при настройване на часовника обърнете внимание на означенията AM – преди обяд и PM – след обяд. При разкачване на акумулатора – часовника се нулира.

Настройка на кормило

Настройка на кормилото.

          Започвам с кормилото. Възможно е позицията на кормилото да има нужда от промяна. Регулирането му става от лапите/държачите. С тънка минусова отвертка се махат декоративните капачета върху болтовете – 4-ри на брой. След това с шестограм, равномерно се развиват болтовете, до момента в който кормилото започне да се движи след лек натиск. Проверявайте дали позицията му е удобна за вас в седнало положение на мотора, в позиция за каране. Натягането се случва по същият начин.

Настройка лостчета на съединител и спирачки

          Недобре настроените лостчета на съединителя и предните спирачки е възможно да доведат до болки в китките или да затруднят достигането им с пръсти.

          Основният принцип на тяхната позиция е: когато сте седнали в позиция за каране, лостчетата трябва да са в права линия с ръката. Ако спуснете мислена линия от лактите си през китките – лостчетата трябва да са продължение на тази права. Тук има едно изключение – ако карате или ще карате повече време изправени,  лостчетата могат да сочат една идея по-надолу. За най-сигурно пробвайте коя позиция е най-удобна.

          Тяхното позициониране се случва като едновременно разхлабвате двете болтчета, държащи конзолата, посредством ключ или камък 8мм. Разхлабете ги до момента, в който чрез леко усилие да премествате конзолата. Когато прецените, че лостчето е на подходящо ниво – затегнете по същият начин.
Регулиране височината на лоста на предна спирачка.

Настройка на крачна спирачка и лост скорости

          Основният принцип при регулиране на спирачното лостче за задната спирачка и лостчето на скоростите е те да са на нивото на ботуша, обувката. При позиция за каране  те трябва да са на средата на крака, в отпуснато състояние. При спирачният лост крака обикновено стои до педала, а не върху него, което избягва риска да се натисне педала погрешка. При скоростният лост – трябва безпроблемно и без да се повдига целият крак от петата да се качва върху лостчето и съответно без голямо изкривяване да минава под него. Настройват се спрямо обувките, с които основно се кара, поради факта ,че обикновено ботушите са по-дебели от маратонките за всекидневно ходене. Некоректно настроените лостчета водят до болки в предната сгъвка на крака над ходилото, трудно достигане на спирачката или трудно сменяне на скорости.

Регулиране височината на скоростния лост.
         Лостчето за скоростите се регулира като се разхлаби контра гайката, чрез ключ 10мм, а с ключ 8мм се държи осичката за контра. След това на ръка или посредством ключе се върти тънката ос, което предава движението към скоростната кутия. Спрямо посоката на въртене лостчето слиза надолу или се качва нагоре.

         Лостчето на спирачката се регулира по аналогичен начин на това за скоростите. Уловката тук е, че след регулиране на спирачката трябва да се регулира и стоп машинката, за да сработва коректно. Тя представлява  черен пластмасов болт над спирачното лостче. С развиване на гайката, държаща болта, се регулира сигнала към стопа.

Регулиране стоп машинката на задната спирачка.
Регулиране височина на лост за задна спирачка.

Настройка височина на слюда

         Позицията и височината на слюдата пряко влияе на комфорта при каране. Тя се настройва спрямо желанието и усещането на управляващият мотора или спрямо терена, където ще се кара. Обикновено при каране по черен път  слюдата е излишна и дори пречи, затова се сваля максимално ниско. При каране по асфалт е обратното и се гони максимално по-добра ветрозащита, затова се вдига максимално.

         Регулирането се прави от предната страна на мотора. С кръстата отвертка се развиват болтчетата от декоративните капачета на слюдата. Те са по едно на декоративен елемент. След премахването им се откриват  болтовете, които държат самата слюда. Развиват се и слюдата се освобождава. Държачите на слюдата имат три позиции. Регулирането им се случва чрез развиване на болтовете посредством шестограм и промяна на позицията им нагоре или надолу. Връщането на слюдата е в обратен ред. Внимавайте да не пренатягате болтовете държащи слюдата, защото може да доведе до спукването ѝ.

Настройка височина на слюда.

Настройка заден амортисьор

         Последното нещо, което може да се регулира на този мотор е задният амортисьор. Съответно това е и елемента, който най-често регулирам. Регулира се спрямо товара върху мотора – пътниците и количеството багаж. Водещо нещо тук е комфорта на возещите се. Идеята е задницата да не е прекалено мека и да се лашка нагоре-надолу от най-малката неравност или да удря в крайните позиции, НО и да не е прекалено твърд и да няма ход на окачването, защото се получава неприятно подскачане. При натоварен мотор  следва амортисьорът да е по-натегнат, а при каране сам или двама без багаж – по-отпуснат. Обикновено аз държа моя една идея по-твърд, защото е по-стабилен в завоите.

Настройка твърдостта и височината на задно окачване на Suzuki V-strom.

         Регулирането не изисква инструменти и се случва единствено от черната врътка отдясно на мотора, под седалката. При въртене по часовниковата стрелка се натяга, а обратно на часовниковата стрелка – се отпуска.

         При навиване на врътката пружината на амортисьора единствено се натяга(свива) и обратно – при развиване се отпуска. Нещо, което трябва да имате в предвид е, че при натягане на амортисьора задницата на мотора се повдига.

Искаш да прочетеш повече ?

Списък с консумативи

Списък с “В тази страница собствениците на Suzuki V-strom бързо и лесно ще намерят нужните консумативи за обслужване, препоръчваните видове и техните количества за поддръжка

Прочети повече »

Обслужване на верига

Обслужване и натягане на “Поддръжката на мотоциклетната верига има две измерения – при ръчно обслужване посредством спрей за верига или при почистване и смазване от

Прочети повече »

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

А ти разбра ли за новите ръчно направени мото аксесоари?

Единична стойка за каска

Без Дървена основа

Единична стойка за каска

С Дървена основа

Двойна стойка за каски

С Дървена основа

Мото Термометър

Мото Часовник

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.