Смяна на запалителни свещи

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

“Ако сте преминали през останалите страници, ще сте го срещнали, а ако не сте – ще се повторя. Свещите е препоръчително да се сменят със смяната на другите консумативи – антифриз и въздушен филтър. Отнася се и за двата модела V-strom, но важи с пълна сила за 1000-ката. Препоръчвам това на първо място, защото следва да се разглобят всички пласмаси и роубари около двигателя, а от друга страна при 1000-ката, защото е силно препоръчително и дори задължително да се източи антифриза, защото радиатора трябва да се разкачи и издърпа напред.

      От тук може да видитe как се източва антифриза, a тук как се разглобяват роубарите на двигателя, пластмасите и резервоара. Отново напомням – собствениците на V-strom 650 не е нужно да свалят роубарите.

Нужните инструменти са:

Как се сменят свещите ?

          Започвам със свещта на предния цилиндър. Дори когато аз си обслужвам мотора си оставям свещта на задния цилиндър за десерт , за да успея да се насладя на лекотата и леснотата на сменянето ѝ. За да се достъпи предната свещ, следва охлаждащия радиатор да се разкачи и да се придърпа напред. Надявам се, когато сте стигнали до тази стъпка вече да сте източили антифриза. От лявата страна на радиатора по посока на движението се развива скобата върху гуменият маркуч, той се отлепва от радиатора, като се промушва тънка права отвертка между него и радиатора. След като се отлепи, се издърпва назад и радиатора се освобождава от него.

Разкачване на охлаждащ радиатор.

          Следва самият радиатор да се освободи от рамата. Той се държи на два  болта от лявата му страна по посока на движението – единия над радиатора към рамата, а втория под радиатора към двигателя. Развиват се посредством гаечен ключ или гидоре с камък 8мм. 

          След развиването им, радиатора става подвижен и позволява откачване на черната пластмаса, която се държи за радиатора с щипки за горната му страна. Отстраняват се с натискане. Това е черната пластмаса, на която са закачени кабелни снопове и охлаждащата перка. Радиатора се избутва надясно, защото в дясната си страна се държи само на една осичка и няма болт.

          След като радиатора е освободен, аз лично го превързам с тел или с нещо под ръка за рамата, за да се отвори свободно пространство към цилиндъра и  да не се налага да го придържам постоянно с ръка. Разбира се, до пълното сваляне на радиатора ви дели един маркуч и кабела за термостата, та ако решите можете изцяло да го премахнете, но аз не го правя.

Повдигане на охлаждащ радиатор за смяна на предна свещ.
Смяна на свещ на преден цилиндър на DL1000.

          Развиването на свещите изисква ключ за свещи 16мм. За задния цилиндър няма значение какъв ще е и колко ще е дълъг , но за предния цилиндър ключа трябва да е с максимално късо рамо. Ако имате оригиналния комплект инструменти на мотора – използвайте ключа и рамото от него. Това го споменавам поради причината, че там не мога да бръкна с камък за свещи и удължител за гедоре.

          Чрез издърпване се маха гумената част – това е лулата на свещта. С въртене в посока обратна на часовниковата стрелка се развива старата свещ и на нейно място се поставя новата. Първоначално я навивайте леко, без силен натиск, за да легне правилно и добре в резбата. Натяга се умерено силно, но не я пренатягайте до отказ. За съжаление към момента не разполагам с динамометричен ключ и ги навивам на усет. Лулата се връща обратно като се притиска добре към свещта.

Свещ на заден цилиндър на двигател DL1000.

          Смяната на задната свещ е абслолютно аналогична – можете да използвате ключ за свещи, какъвто ви е удобен.

          Връщането на радиатора става в обратен ред – закача се черната пластмаса към радиатора, самият радиатор се закача на осичката в лявата му страна, навива се болта му от дясната, свързват се маркучите и се пристягат добре скобите.

Искаш да прочетеш повече ?

Охлаждаща течност

Източване, смяна и обслужване на “Охлаждащата течност или антифриза, подобно на спирачната течност, следва да се сменя на всеки две години. При тези течности не

Прочети повече »

Обслужване на ScottOiler

Обслужване на Как поддържам веригата си при наличие на ScottOiler система ? “При наличие на подобна автоматична система за смазване не е нужна регулярна поддръжка.

Прочети повече »

Списък с консумативи

Списък с “В тази страница собствениците на Suzuki V-strom бързо и лесно ще намерят нужните консумативи за обслужване, препоръчваните видове и техните количества за поддръжка

Прочети повече »

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

А ти разбра ли за новите ръчно направени мото аксесоари?

Единична стойка за каска

Без Дървена основа

Единична стойка за каска

С Дървена основа

Двойна стойка за каски

С Дървена основа

Мото Термометър

Мото Часовник

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.