Search

Състояние и ремонт на спукани гуми

Съдържание

Харесай и сподели 🙂

Състояние на гуми

“Тази страница ще бъде кратка, поради причината че на гумите се следи един параметър и това е налягането. Спрямо условията, в които ще караме, следва и гумите да са с определено налягане (както съм го описал в страницата с параметрите). Аз лично проверявам налягането им преди извънградски карания или веднъж седмично.

Как изглежда стара гума, с микро пукнатини в грайфера.

          Фактори за общото състояние на гумите са: пукнатини във вътрешността на  грайфера, срязан грайфер, неправилно изхабяване на гумата или прекомерно изхабяване в средната част, външни елементи в гумата, пукнатини по вентила, големина на грайфер и година на производство.  Най-крайния вариант за лошо състояние на гумите са появата на теловете.

“Забележка! Много хора отсъждат  за състоянието на гумата спрямо височината на грайфера, което е по-скоро грешно. Една гума с твърд каучук може да има грайфер като на нова, дори и след доста километри каране, но да е 6, 7 или 8 годишна. А на монтирана гума на мотора, след третата или четвъртата година, няма как да ѝ се има доверие.

Нараняване на гума.

“При забелязване на външен елемент забит в гумата можете или да го оставите на мястото си (при условие, че за момента не изпуска въздух от там и наблизо има гумаджия, който да направи ремонта) или на място да направите вие ремонта.

За ремонта на гума ще са нужни следните инструменти:

           Широко разпространените комплекти за ремонт на гуми, които се продават по магазините за автоаксесоари и бензиностанциите, са напълно задоволителни като качество за целта. Обикновено комплекта включва двата инструмента, лепило, фитили и резец.

Ремонт на спукана гума

           Първата стъпка е да откриете забитият елемент и да го изкарате с клещите,стараейки се  максимално да не разкъсвате гумата. След това един път се прекарва през дупката  инструмента за разчистване. Поставя се фитил в ухото на инструмента за поставяне на фитили и самият фитил се обмазва с лепилото. Нанизва се в дупката, докато се стигне до средата на фитила. Инструмента се завърта един оборот и се издърпва назад. С ножа се изрязва стърчащият край на фитила. Следва надуването на гумата с помпата. Аз лично нося спрей за спукани гуми и малка помпа. Въпреки различни мнения от използвали такъв спрей – до момента не съм попадал на такъв, след който да е трудно свалянето на гумата или ремонта ѝ.

           Ремонтираното място следва да се провери дали не изпуска въздух. Бързият метод за това е със слюнка върху мястото. Ако не се образуват балончета – ремонта е успешен.

           След извършеният ремонт, спрете на първата бензиностанция и проверете налягането на ремонтираната гума.

Искаш да прочетеш повече ?

          AlexsVstrom.com е българският портал на Suzuki V-strom, в който ще намерите всичко за него – информация, съвети, аксесоари.

Свържи се с мен

Този сайт използва бисквитки -"cookies". Те водят до по-добро представяне на сайта и осигуряват по-приятно лично преживяване, докато го разглеждате.